FAQ

Måste stekhällen brännas in?

Det första man bör göra är att faktiskt läsa manualen, där står oftast hur du ska gå tillväga när du bränner in ditt järn. Nästan alla stekhällar är av varmvalsat stål (ungefär som gjutjärn) så det är samma typ av inbränning som behövs och även skötsel.

Det första du ska göra är att hetta upp järnet (inte för mycket) tills det mörknar lite, sen får du oftast med ett stekfett med produkten som du breder ut på järnet när det är varmt. Får du inte med stekfett så finns det andra typer av alternativ.

Ett bra fett som fungerar perfekt är fett från fläsksvål som man kan gnida in ett par gånger under första uppvärmningen. Detta får man upprepa ett par gånger under första uppvärmningen så järnet suger åt sig fettet. Värm inte för hett då fettet kan brännas bort.

Men vår rekommendation är att följa anvisningarna som följer med.

 

Enkelt underhåll av stekhällen

Det första som bör nämnas är att aldrig använda diskmedel. Diskmedel löser upp allt fett som skyddar stålet och då måste du åter igen börja om från början med att bränna in stekhällen igen. Det är precis samma regler som med gjutjärn, även underhållet.

Det du behöver göra är att smörja in järnet med fett efter varje användning så stekhällen bibehåller stekegenskaperna så inte mat bränner fast vid varje användning. Precis som med gjutjärn kan det ta ett par gånger innan järnet får den där fina fetthinnan som gör att saker och ting inte bränner fast vid tillagning.

 

Går det att ha med stekhäll på vandringen?

Visst går det bra att ha med en stekhäll på vandringen, det finns lite olika typer att välja mellan. Gasolmodellen är kanske den modell man bör undvika då det snabbt blir ganska tungt då det är fler delar att bära. Det blir snabbt tungt och med gasol blir det ännu tyngre.

Den vanliga varianten med hopfällbara eller löstagbara ben är den variant vi rekommenderar och visst det kanske inte är det mest lätta att bära med då det väger lite. Det finns så klart olika storlekar på stekhällarna och de allra största är vansinnigt tunga så mindre stekhällar är det enda alternativet.

Planerar du att vandra väldigt långt så är det nog ingen idé med att ta med stekhällen. Kortare sträcker är det inga problem och vandrar man i grupp är det en bra idé att turas om. En stekhäll räcker för en hel grupp vandrare.

 

Vilken är den största stekhällen?

Vad vi vet så är det Muurikka 100cm stekhäll som är den största, inte direkt något en privatperson kanske köper. Denna stekhäll väger hela 55 kg och bara benen väger 10 kg. Denna stekhäll räcker säkerligen till 20 personer om man så vill så kanske inget en vanlig person har hemma i trädgården.

Har man stora bjudningar hemma i trädgården kan ju denna modell vara av intresse. Problemet kommer när man bara ska stå och steka till sig själv och familjen, då går det åt onödigt mycket gasol bara för att värma upp hela plattan.